Boligselskabet af 1944 i Nakskov

Om BS1944 / Historik

Historien om Boligselskabet af 1944 i Nakskov


Fællesorganisationen i Nakskov ville gerne starte sin egen boligforening, og grundstenen til boligselskabet blev lagt i 1938, da Rigsdagen vedtog en lov om socialt boligbyggeri. Der skulle dog gå 6 år før tiden var moden til at få etableret et arbejderejet boligselskab i Nakskov. Den 17. februar 1944 blev der afholdt et møde mellem den socialdemokratiske byrådsgruppe og Fællesorganisationens forretningsudvalg angående socialt boligbyggeri i Nakskov, herunder etablering af et socialt boligselskab.

Borgmester Marius Nielsen havde tidligere været betænkelig med hensyn til socialt boligbyggeri, hvor kommunen skulle være garant, men efter at han havde set på sociale boligbyggerier i Roskilde var betænkelighederne væk. Borgmesterens ændrede indstilling til socialt boligbyggeri gav hurtigt synlige resultater. På et møde på Nakskov Rådhus den 5. marts 1944 stiftedes Nakskov Boligforening af 1944
(Socialt Boligbyggeri). Navnet blev dog efter henstilling fra Indenrigsministeriet ændret allerede i oktober samme år til Boligselskabet af 1944 i Nakskov.

Boligselskabets bestyrelse bestod af klejnsmed Harald Hansen fra Fællesorganisation·en (formand), direktør H.P. Hansen fra Dampmøllen (næstfonnand), redaktionssekretær Jacob Sehested Grove fra Lolland - Falster Social-Demokrat (sekretær), sparekassedirektør A.R. Paulsen samt tømrer H. Nicolajsen fra Fællesorganisationen.

I marts måned 1944 havde arkitekt Ørnsholt de første tegninger klar for det første byggeri på Skjoldsvej og på
Ole Kirks Alle. Hele byggeriet var færdigt i efteråret 1945.

I perioden herefter bliver boligselskabets øvrige afdelinger opført. Her oplistet i kronologisk rækkefølge:

Kløvervænget og A. R. Paulsensvej 1948 - 1957.

Færgelandsparken 1980 - 1983.
Helgenæsparken 1982- 1989.
Rosnæs 1986- 1988 (købt afNakskov Kommune).
Løjtoftevej 2002 (renoveret).
Havebyen Rosnæs 1990 (købt af Nakskov Kommune).
Skolebakken 2000.

Boligselskabet af 1944 i Nakskov fremstår således i dag som et moderne og fremadsynet boligselskab med ca. 1.000 lejemål fordelt på 8 afdelinger i Nakskov.

Hver enkel afdeling udgør en selvstændig juridisk enhed, hvor ingen skal tjene på boligerne. Huslejen modsvarer de faktiske udgifter, der er forbundet med driften i den enkelte afdeling.

På de årlige afdelingsmøder vælger afdelingens lejere deres egen afdelingsbestyrelse. På den måde far beboerne størst mulig indflydelse på beslutningsprocessen. Endvidere indblik i hvad der sker og ikke mindst, hvad der skal ske i afdelingen fremover.

Demokrati, åbenhed og gennemsigtighed er nøgleord som Boligselskabet af 1944 i Nakskov altid vil være synonym med.